1 i 14
- manclino
- Kapral
- Podziękowania: 4
1 i 14
Witam Kolegę,
Mam dwie kopert, których nie ma w bazie. Kupiłem je jako sety dwóch krzyży 1 i 14. Pytanie czy są oryginalne? Jeśli są to wyślę dodatkowe informacje i zdjęcia Koledze z prośbą o zamieszczenie ich w bazie. I jakaś mała kopertka J.F. Sohne 95x65 mm
Pozdrawiam
Robert
Mam dwie kopert, których nie ma w bazie. Kupiłem je jako sety dwóch krzyży 1 i 14. Pytanie czy są oryginalne? Jeśli są to wyślę dodatkowe informacje i zdjęcia Koledze z prośbą o zamieszczenie ich w bazie. I jakaś mała kopertka J.F. Sohne 95x65 mm
Pozdrawiam
Robert
Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
- BrunoWelt
- Administrator
-
Sierżant
- manclino
- Kapral
Re: 1 i 14
Przepraszam za zamieszanie.
Robert
Robert
- VEB
- Moderator
-
Kapral
- Podziękowania: 3
Robercie, wszystkie koperty są oryginalne. Ale stempel Josef Feix jest niestety znaną radosną twórczością powojenną. Sama natomiast koperta jest OK. "No name" zapewne berlińskiej produkcji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- manclino
- Kapral
No to super. Mam prośbę. Czy mógłbyś Pawle umieścić je "po swojemu" w bazie oryginałów. I czy w związku z tym mam przysłać jakieś dodatkowe zdjęcia?
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam
Robert
- VEB
- Moderator
-
Kapral
Robercie, te które zamieściłeś wystarczą. Zaraz je przytnę i wstawię do bazy danych.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Asabye
- Kapral
- Podziękowania: 2
Wytlumacz mi Pawel fenomen ,,kopert,, ni h..a nie rozumiem tego
Nadania jeszcze ok, wiadomo ale koperty. Wybacz ignoranctwo, ale dla mnie to zwykle nic nie warte kartony.
Kiedys kupujac eki, dostalem dwie koperty do nich.
Wyrzucilem jako ,,zwykle smieci,,
Co innego blachy ,,w kartonikach,,
Cheers
Lukas
Nadania jeszcze ok, wiadomo ale koperty. Wybacz ignoranctwo, ale dla mnie to zwykle nic nie warte kartony.
Cheers
Lukas
Wenn es von den Zeiten des Friedens zu lernen, ist, Sie zahlen einen hohen Preis während des Krieges.
- BrunoWelt
- Administrator
-
Sierżant
A dorzucę swoje 3 grosze, bo też się nad tym ostatnio zastanawiałem i wysnułem nawet teorię... Ale tak zupełnie na chłopski rozum!
Tak więc -> Zapewne większość odznaczonych jak i nawet później kolekcjonerów - uczyniło z kopertami w dużej mierze pewnie to samo, co i Ty, i tak koperty lądowały w koszu - co w efekcie mogło przyczynić się do tego, że jest ich teraz mniej niż samych krzyży. No a jak wiadomo - gdy czegoś jest mało, to tym bardziej tego pragniemy, stąd (być może) i ten fenomen. No i generalnie - na rynku kolekcjonerskim (wszelkim, nie tylko falerystycznym) najdroższe fanty to nie nieodpakowane - zamknięte fabrycznie. Tudzież opakowanie jednak stanowi cenną część kompletu, jeśli o takim możemy tu mówić 

Pozdrawiam,
Michał
Michał
- Asabye
- Kapral
- Podziękowania: 2
A jakie i czy wszystkie EK2 w ogole bylo pakowane w koperty? Od czego to zalezalo?
Czy kazdy czy LDO, czy jeszcze inne?
Sorry za laickie pytania
Cheers
Lukas
Czy kazdy czy LDO, czy jeszcze inne?
Sorry za laickie pytania
Cheers
Lukas
Wenn es von den Zeiten des Friedens zu lernen, ist, Sie zahlen einen hohen Preis während des Krieges.
- VEB
- Moderator
-
Kapral
Łukasz! Wybacz, proszę, nie zauważyłem wcześniej tego wątku!Asabye pisze: ↑22 wrz 2022, 19:59 Wytlumacz mi Pawel fenomen ,,kopert,, ni h..a nie rozumiem tego
Cheers
Lukas
Dla mnie koperta to uzupełnienie odznaczenia. Coś IDENTYCZNEGO, jak kartonik, pudełko, etui etc. etc. Skoro nie ładowali EKów do pudełek (pomijam LDO) lecz do kopert, to koperty należy traktować analogicznie, jak każde inne opakowanie. W tym tak samo, jak eleganckie etui. Warto mieć na uwadze, że czasami koperty bywają rzadsze od samych krzyży. Np. koperta do popularnej "setki" (sygn. 100)
Nie każdy zbiera opakowania (nie tylko koperty). Niektórzy także wyrzucają wstążki od EKów. Osobiście wychodzę jednak z założenia, że skoro przy tym krzyżu była koperta, była wstążka, to warto, aby tak zostało.
Pozdrawiam