Witam speców od dokumentów,
W załączniku jest czysty druk tymczasowego świadectwa własności krzyża rycerskiego. Druk ma wymiary 210x148 mm a gramatura papieru "na oko" 200. Druk nie wygląda na laserową kopię (oczywiście mogę zrobić dodatkowe zdjęcia w dużym przybliżeniu). Czy ktoś z Kolegów może powiedzieć co na ten temat więcej, bo wiem, że te druki były zróżnicowane w czasie.
Pozdrawiam
Robert
tymczasowe świadectwo
Moderator: VEB
- manclino
- Kapral
- Podziękowania: 4
tymczasowe świadectwo
Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
- VEB
- Moderator
-
Kapral
- Podziękowania: 3
Re: tymczasowe świadectwo
Dzień dobry.
Moim zdaniem to wyrób powojenny. Papier jest bardzo podejrzany. Wydaje się zbyt gruby. Nadruk również budzi poważne wątpliwości. Lepsze zdjęcia na pewno pomogłyby w lepszej ocenie.
Pozdrawiam
Moim zdaniem to wyrób powojenny. Papier jest bardzo podejrzany. Wydaje się zbyt gruby. Nadruk również budzi poważne wątpliwości. Lepsze zdjęcia na pewno pomogłyby w lepszej ocenie.
Pozdrawiam
- manclino
- Kapral
Ok. Czego konkretnie zdjęcia? Jakich fragmentów?
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam
Robert
- VEB
- Moderator
-
Kapral
Całości oraz w szczególności kropek...
- manclino
- Kapral
Czy o takie zdjęcia chodzi?
Robert
Robert
Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
- VEB
- Moderator
-
Kapral
Robercie, według mnie to kopia. I nie fotokopia bądź skan z oryginału lecz powojenna twórczość. Dokument z tej samem stajni, tyle że do Krzyża Niemieckiego, miałem w rękach na giełdzie w Bytomiu.
Litery zbyt "zlane". Nie wiem jak to ująć... W oryginalnym dokumencie były znacznie smuklejsze. Kropki zbyt grube i nierównomierne. Papier oryginalnego dokumentu też jest inny-lepszej jakości, bez tych "paprochów" widzianych na zdjęciu.
Pozdrawiam
Litery zbyt "zlane". Nie wiem jak to ująć... W oryginalnym dokumencie były znacznie smuklejsze. Kropki zbyt grube i nierównomierne. Papier oryginalnego dokumentu też jest inny-lepszej jakości, bez tych "paprochów" widzianych na zdjęciu.
Pozdrawiam
- manclino
- Kapral
Dziękuję Pawle za poświęcony czas i diagnozę
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam
Robert