Falsy nieśmiertelników na aukcjach
- Perperuna
- Moderator
-
Starszy Szeregowy
- Podziękowania: 9
Falsy nieśmiertelników na aukcjach
Nie wiem czy mogę wkleić zdjęcia z aukcji bo fotki nie moje, dlatego też podaję linki i autorów aukcji/zdjęć... Na allegro pojawiły się takie cudaki:
6 SS AA u ER - sprzedający i autor zdjęć trzykoronyPL
https://allegrolokalnie.pl/oferta/niesmiertelnik-niemiecki-wafen-ss
Begl Batl Reichsmarschall... - sprzedający i autor zdjęć trzykoronyPL
https://allegrolokalnie.pl/oferta/niesmiertelnik-niemiecki-herman-goring-unikat
SS Kav Ausb u Ers Abt Marsch Schwadron - sprzedający i autor zdjęć germansbunker
https://allegro.pl/oferta/niesmiertelnik-ss-march-schwadron-12215934126
6 SS AA u ER - sprzedający i autor zdjęć trzykoronyPL
https://allegrolokalnie.pl/oferta/niesmiertelnik-niemiecki-wafen-ss
Begl Batl Reichsmarschall... - sprzedający i autor zdjęć trzykoronyPL
https://allegrolokalnie.pl/oferta/niesmiertelnik-niemiecki-herman-goring-unikat
SS Kav Ausb u Ers Abt Marsch Schwadron - sprzedający i autor zdjęć germansbunker
https://allegro.pl/oferta/niesmiertelnik-ss-march-schwadron-12215934126
Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
- Podziękowania: 5
Re: Falsy nieśmiertelników na aukcjach
Też się przymierzałem nad stworzeniem takiego wątku ogólnego o kopiach nieśmiertelników. Na IOH już trochę tych kopi było nawstawiane z allegro i zastanawiam się czy by nie było warto ich tutaj przenieść?
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
Pozwoliłem sobie przenieść z IOH kopie nieśmiertelników które zamieściła między innymi koleżanka Ela
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
C.D.
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
C.D.
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
C.D.
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
C.D.
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
C.D.
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
C.D.
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
C.D.
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
C.D.
Pozdrawiam Przemek
- Perperuna
- Moderator
-
Starszy Szeregowy
No i super... To teraz mamy konkretną bazę 

- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
C.D.
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
Dzięki, ale głównie to Twoja zasługa ja tylko pośredniczę. Może dzięki tej bazie niektórym z nas pomoże to w uniknięciu wtopienia dużych pieniędzy.
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
C.D.
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
C.D.
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
C.D.
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
Ostatnie z IOH.
Pozdrawiam Przemek
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
Cześć! Zaczekamy na wypowiedź koleżanki Eli ponieważ przyznam się szczerze że przeniosłem te blachy z forum IOH gdzie koleżanka je weryfikowała. Ja niestety nie posiadam tak dużej wiedzy ani bazy porównawczej na temat blaszek SS co Ela.
Pozdrawiam Przemek
- Perperuna
- Moderator
-
Starszy Szeregowy
Przemek trochę przesadził
bo wyszłam już z wprawy
...
Moim zdaniem wszystkie są lipne. Z nr 53 kupiłam kilkanaście lat temu jak zaczynałam przygodę z blaszkami. Później wyszło na jaw, że gość sprzedawał elektryków (totenkoty, KL, dirlewangery, wikingi itp) wszystko falsy. Z tego co zauważyłam w przypadku 5 Rgt Galizien pojawiające się blaszki dotyczą Stb I. Pokazywały się kiedyś na allegro - wszystkie sprzedawane przez osoby typu np. jaroolkusz, który miał też taki sam "oryginał" Norge i Dębicę.
https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=35620&postdays=0&postorder=asc&start=50
Przypomina mi to sytuację z fałszowanym DRK z IV okręgu, albo 3 SS Ausb Rgt Prag. Tu znajduje się dobra Galizien niejakiego Dimasa z 5 Rgt tylko 9 komp. Litery nie są tak kanciaste jak w "Twoich" blaszkach Jarku np G, e, inne jest R itp.
https://www.warrelics.eu/forum/erkennungsmarken-id-discs/ss-erkennungsmarken-371158-9/
Jeszcze inne fotka z sieci tym razem 10 Kp (zdjęcie mniej wyraźne ale wygląda jak ta u Dimasa)
Nie posiadam niestety zdjęć z Stb I.

Moim zdaniem wszystkie są lipne. Z nr 53 kupiłam kilkanaście lat temu jak zaczynałam przygodę z blaszkami. Później wyszło na jaw, że gość sprzedawał elektryków (totenkoty, KL, dirlewangery, wikingi itp) wszystko falsy. Z tego co zauważyłam w przypadku 5 Rgt Galizien pojawiające się blaszki dotyczą Stb I. Pokazywały się kiedyś na allegro - wszystkie sprzedawane przez osoby typu np. jaroolkusz, który miał też taki sam "oryginał" Norge i Dębicę.
https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=35620&postdays=0&postorder=asc&start=50
Przypomina mi to sytuację z fałszowanym DRK z IV okręgu, albo 3 SS Ausb Rgt Prag. Tu znajduje się dobra Galizien niejakiego Dimasa z 5 Rgt tylko 9 komp. Litery nie są tak kanciaste jak w "Twoich" blaszkach Jarku np G, e, inne jest R itp.
https://www.warrelics.eu/forum/erkennungsmarken-id-discs/ss-erkennungsmarken-371158-9/
Jeszcze inne fotka z sieci tym razem 10 Kp (zdjęcie mniej wyraźne ale wygląda jak ta u Dimasa)
Nie posiadam niestety zdjęć z Stb I.
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
Wiadomo że nikt nie będzie na siłę przekonywał kogoś że coś jest oryginalnie czy nie, w przypadku blaszek nic nie jest tak oczywiste jak ktoś sobie to wyobraża. Wielu kolekcjonerów nieśmiertelników oryginalność bierze na podstawie swoich wieloletnich obserwacji i doświadczeń. Na Twoim miejscu Jarku też bym nie brał oryginalność danej blaszki na podstawie kogoś kto jest uznawany jako znawca czy na podstawie że zostały wykonane owe blachy. Z doświadczenia wiem że jest paru bardzo dobrych kolekcjonerów nieśmiertelników którzy zajmują się blachami dłużej niż ja żyję a mają kopie w swoich zbiorach i nie dadzą sobie przepowiedzieć że jest inaczej. To że niektóre blachy zostały wykopane to też nie jest wyznacznikiem ponieważ pamiętam swego czasu jak było głośno o niektórych blachach które zostały wykonane na mierzei wiślanej a okazały się kopiami zakopanymi aby uwiarygodnić swoją oryginalność, więc nie wszystko jest tak oczywiste jakby się wydawało w przypadku blach. I tak jak mówisz każdy ma prawo do swojego zadania i ja też na siłę nikogo nie mam zamiaru przekonywać do swojej racji 
Pozdrawiam Przemek
- Perperuna
- Moderator
-
Starszy Szeregowy
Dokładnie jak napisał Przemek - ja napisałam tak jak uważam, a Jarek też może mieś swoje zdanie 

- Perperuna
- Moderator
-
Starszy Szeregowy
Nie mam lekko i znowu muszę się rozpisywać
... A tak serio - nieśmiertelnik tylko z pozoru wygląda jak oryginał. Zwróć uwagę jak wygląda "1". W oryginałach jest mocno zarysowana, u dołu jedynka jest zakończona b. wyraźną poziomą kreską i po prawej stronie kreska jest nie co szersza niż po lewej. W ocenianej blaszce kreska pod 1 - cieniutka, ledwie widoczna. Widać, że nie jest to tylko niedobicie tylko inny kształt cyfry. W oryginałach 0 nie jest tak cienkie i wydłużone, a w dobrych nieśmiertelnikach górna lewa krawędź rozpoczynająca 7 jest szersza. Wiem, że trudniej jest zauważyć różnice w 7 i 0 niż w 1, ale można to wychwycić.
Moim zdaniem osoba sprzedająca też ma znaczenie, zwłaszcza jeśli sprzedaje same podróbki (ta osoba to Daemonicia1)... Dla porównania dołączam jeszcze kilka fotek oryginalnych blaszek z sieci.

Moim zdaniem osoba sprzedająca też ma znaczenie, zwłaszcza jeśli sprzedaje same podróbki (ta osoba to Daemonicia1)... Dla porównania dołączam jeszcze kilka fotek oryginalnych blaszek z sieci.
- Perperuna
- Moderator
-
Starszy Szeregowy
Zaczynając od Dębicy - Twoja połówka jest jak najbardziej dobra, falsy to te z nr 27 i 336. Porównaj Jarku jak wygląda np. 2 na którą nałożyłam fragment oryginału. W tym momencie nie mam fotki z cyframi 3 i 6, ale "daszek" 6 powinien być bardziej zaokrąglony do dołu podobnie jak to jest w 9.
Jeśli chodzi o Stab /14 Gal SS Frw Div to w znalezisku sprzed kilku lat były blaszki nie wydane. Jeśli pokazana pochodziła z niego to czemu ma gr krwi? Posiada ona jeszcze więcej błędów - nawet 14 przed Gal jest całkiem inna, czcionka próbuje udawać oryginał ale widać, że się różni... A czemu nie można trafić dwóch jednakowych kopii blach z tym samym nr osobistym? Bo wypuszczając coś takiego na rynek producent "strzelił by sobie w kolano"
Jeśli chodzi o Stab /14 Gal SS Frw Div to w znalezisku sprzed kilku lat były blaszki nie wydane. Jeśli pokazana pochodziła z niego to czemu ma gr krwi? Posiada ona jeszcze więcej błędów - nawet 14 przed Gal jest całkiem inna, czcionka próbuje udawać oryginał ale widać, że się różni... A czemu nie można trafić dwóch jednakowych kopii blach z tym samym nr osobistym? Bo wypuszczając coś takiego na rynek producent "strzelił by sobie w kolano"

- Maciej N.
- Rekrut
Witam Państwa bardzo serdecznie.
W związku z faktem, że omawiane są w tym temacie nieśmiertelniki, które należa do mojej osoby postanowiłem Panom i Paniom napisać kilka słów.
Informacje o omawianych blaszkach, skalsyfikowanych jako kopie posiadam od syna, który jest zarejestrowany na tym forum. Jako, że chcę pisać w swoim imieniu - pozwoliłem sobie zarejestrować się ponownie na tym forum.
Nieśmiertelniki hiszpańskie określone w tym temacie należą do mnie ( zdjęcie nr. 1 oraz zdjęcie nr2). Poniżej wyjasnie dlaczego te dwie blaszki to stuprocentowe oryginały.
Blaszka numer 1.
cytat:
Otóż oryginalny nieśmiertelnik ( ten po prawej stronie ) leży na zdjęciu z czasopisma Eurouniforms Nº27 (Artukuł “La Placa de Identidad de la División Azul” strony 28-33). Nie są to DWA NIEŚMIERTELNIKI! Blaszka ta pochodzi od żołnierza DIVISION AZUL (zdjęcie numer 4). Jako, że całość była droga - sprzedawca postanowił ją podzielić i sprzedać poszczególne części osobno. Cała gablotka (zdjęcie nr 5) pochodzi z kolekcji zmarłego madryckiego kolekcjonera Don Manuela Pereira de la Guardia. Z tą blaszką wiąże się jeszcze jedna, moim zdaniem bardzo ciekawa historia. Otóz w muzem Bractwa DIVISION AZUL w Madrycie znajdowała się kopia tego niesmiertelnika. (zdjęcie nr 6) Dopiero po wystawieniu oryginalnej blaszki na sprzedaż (a także opisaniu jej w fachowym, hiszpańskim piśmie) kolekcjonerzy hiszpanscy zwrócili na to uwagę.
Z wyżej napisanych powodów uważam, że blaszka jest 100% oryginalna.
W związku z faktem, że omawiane są w tym temacie nieśmiertelniki, które należa do mojej osoby postanowiłem Panom i Paniom napisać kilka słów.
Informacje o omawianych blaszkach, skalsyfikowanych jako kopie posiadam od syna, który jest zarejestrowany na tym forum. Jako, że chcę pisać w swoim imieniu - pozwoliłem sobie zarejestrować się ponownie na tym forum.
Nieśmiertelniki hiszpańskie określone w tym temacie należą do mnie ( zdjęcie nr. 1 oraz zdjęcie nr2). Poniżej wyjasnie dlaczego te dwie blaszki to stuprocentowe oryginały.
Blaszka numer 1.
cytat:
Na jakiej podstawie powstało to stwierdzenie? Rozumiem, że to wniosek po zapoznaniu się ze zdjęciem numer 3. No cóż....hiszpańskie blaszki: z nr.205 - po pierwsze skąd z jednego nieśmiertelnika wycięto dwie tarczki ?
Otóż oryginalny nieśmiertelnik ( ten po prawej stronie ) leży na zdjęciu z czasopisma Eurouniforms Nº27 (Artukuł “La Placa de Identidad de la División Azul” strony 28-33). Nie są to DWA NIEŚMIERTELNIKI! Blaszka ta pochodzi od żołnierza DIVISION AZUL (zdjęcie numer 4). Jako, że całość była droga - sprzedawca postanowił ją podzielić i sprzedać poszczególne części osobno. Cała gablotka (zdjęcie nr 5) pochodzi z kolekcji zmarłego madryckiego kolekcjonera Don Manuela Pereira de la Guardia. Z tą blaszką wiąże się jeszcze jedna, moim zdaniem bardzo ciekawa historia. Otóz w muzem Bractwa DIVISION AZUL w Madrycie znajdowała się kopia tego niesmiertelnika. (zdjęcie nr 6) Dopiero po wystawieniu oryginalnej blaszki na sprzedaż (a także opisaniu jej w fachowym, hiszpańskim piśmie) kolekcjonerzy hiszpanscy zwrócili na to uwagę.
Z wyżej napisanych powodów uważam, że blaszka jest 100% oryginalna.
- Maciej N.
- Rekrut
Teraz kilka słów na temat blaszki numer 2. (zdjęcie numer 2).
cytat
A jeżeli chodzi o kropki i kwadraty - to pozwolę sobie odpowiedzieć zadająć pytanie.
Kiedy i gdzie stosowano w hiszpańskich nieśmiertelnikach kropki i kwadraty?
Dla ułatwienia podpowiem, że w odpowiedzi na to pytanie pomoże szczegółowa analiza nieśmiertelniów DIVISION AZUL:
TYP 1 nieśmiertelników hispzańskich
TYP tzw POŚREDNI nieśmiertelników Hiszpańskich
TYP 2 nieśmiertelników hispzańskich
Odpowiedź na to, moim zdaniem bardzo ważne pytanie pozwoli okreslić oryginalność tego nieśmiertelnika ( bo dla mnie blaszka jest 100% oryginalna).
Dziekuję
Pozdrawiam serdecznie
Maciej.
cytat
Nie musiała być na jednej linii....po drugie numery na nieśmiertelnikach hiszpańskich nabijane były numeratorami i dolny poziom cyfr musiał być na jednej linii, a tu jak to wygląda, proszę popatrzeć na cyfrę "0", dodatkowo w oryginałach tzw. kropki były zawsze regularnymi kwadratami, a tu jak ... - obie 100% kopie,
A jeżeli chodzi o kropki i kwadraty - to pozwolę sobie odpowiedzieć zadająć pytanie.
Kiedy i gdzie stosowano w hiszpańskich nieśmiertelnikach kropki i kwadraty?
Dla ułatwienia podpowiem, że w odpowiedzi na to pytanie pomoże szczegółowa analiza nieśmiertelniów DIVISION AZUL:
Odpowiedź na to, moim zdaniem bardzo ważne pytanie pozwoli okreslić oryginalność tego nieśmiertelnika ( bo dla mnie blaszka jest 100% oryginalna).
Dziekuję
Pozdrawiam serdecznie
Maciej.
- Maciej N.
- Rekrut
NIestety nie przyjmuję przeprosinA numeratory niestety musiały byc na jednej linii, sorry.
Poniżej zdjęcia "jednej linii" numeratorów.
pozdrawiam serdecznie
Maciej (TAIPAN)
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
Obserwuję wsze wypowiedzi i twierdzę że temat jest bardzo ciekawy kiedy przepychamy się na argumenty lub swoje spostrzeżenia na temat danego przedmiotu i nie jest tu ważne kto pisze dany post! Jeśli stwierdzę że idzie to w złym kierunku czyli nie na argumenty danego przedmiotu a faktycznie personalnie w kierunku danej osoby to temat zamknę więc proszę aby się skupić na nieśmiertelnikach bo drugiego ostrzeżenia nie będzie.
Pozdrawiam Przemek
- Maciej N.
- Rekrut
Przez kilka ostatnich postów istota problemu mogła ulec rozmyciu.
Aby moc kontynuować dalszą dyskusję na temat oryginalności hiszpańskich nieśmiertelników ( zarówno tych moich jak i przedstawionych na zdjęciach przez Pana boch62) powinniśmy uzyskać odpowiedź na kilka, moim zdaniem bardzo ważnych pytań.
Może je przypomnę.
1. Kiedy i gdzie stosowano w hiszpańskich nieśmiertelnikach kropki i kwadraty?
2. Czy zdjęcia nieśmiertelników które zaprezentował Pan boch62, które według Pana są oryginałami - są faktycznie oryginałami? Czy to są kropki, czy "regularne kwadraty"?
Pan boch powinien (aczkolwiek nie musi) też ustosunkować się do argumentów dotyczących blaszki numer 1 ( tej z numerem 205). Bo zmieniły się moim zdaniem istotne fakty.
I to jest moim zdaniem konieczne aby ruszyć z tematem do przodu.
pozdrawiam serdecznie
Maciej (TAIPAN)
Aby moc kontynuować dalszą dyskusję na temat oryginalności hiszpańskich nieśmiertelników ( zarówno tych moich jak i przedstawionych na zdjęciach przez Pana boch62) powinniśmy uzyskać odpowiedź na kilka, moim zdaniem bardzo ważnych pytań.
Może je przypomnę.
1. Kiedy i gdzie stosowano w hiszpańskich nieśmiertelnikach kropki i kwadraty?
2. Czy zdjęcia nieśmiertelników które zaprezentował Pan boch62, które według Pana są oryginałami - są faktycznie oryginałami? Czy to są kropki, czy "regularne kwadraty"?
Pan boch powinien (aczkolwiek nie musi) też ustosunkować się do argumentów dotyczących blaszki numer 1 ( tej z numerem 205). Bo zmieniły się moim zdaniem istotne fakty.
I to jest moim zdaniem konieczne aby ruszyć z tematem do przodu.
pozdrawiam serdecznie
Maciej (TAIPAN)
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
Mam prośbę bo jestem niestety laikiem jeśli chodzi o nieśmiertrlniki hiszpańskie możesz na podstawie zdjęć pokazać mi czym się różnią:
TYP 2 nieśmiertelników hispzańskich.
TYP 2 nieśmiertelników hispzańskich.
Pozdrawiam Przemek
- Maciej N.
- Rekrut
Przemku – wszyscy jesteśmy w tej chwili w trakcie dni, które przepełnione są refleksją, zadumą, wspomnieniami i spotkaniami z Rodziną.
Nie każdy z nas ma możliwości czasowe aby w tej chwili uczestniczyć w „życiu forumowym”. Dlatego z wielkim zrozumieniem podchodzę do braku odpowiedzi w tym temacie Pana boch62. Myślę, ze powinniśmy cierpliwie czekać.
Z racji tego, że ja mam trochę czasu chciałem podzielić się swoimi uwagami.
Obie blaszki uważam za 100% oryginalne. Pierwszą z nich omówiłem dosyć dokładnie. Myślę, że wyjaśniłem wszelkie wątpliwości pojawiające się u innych osób ( bo ja wątpliwości nie mam).
Z drugą blaszką postąpiłem podobnie. Nie mam żadnych wątpliwości że to stuprocentowy oryginał. Co więcej – to 110% oryginalny nieśmiertelnik.
Przejrzałem moje archiwalne zapiski, rozmowy z hiszpańskimi Przyjaciółmi, poczytałem archiwalne posty umieszczone na dyskusyjnych forach. Nie pojawił się w nich żaden cień wątpliwości, że blaszka numer 2 może być kopią. Bardzo ważne były dla mnie opinie ze źródeł – czyli pochodzące od samych rodzin ( dzieci / wnukowie) hiszpańskich żołnierzy z DIVISION AZUL.
Ale znalazłem jeszcze coś – co okazało się być dużo ważniejsze niż moje działania.
I to chciałbym poniżej wszystkim Wam przedstawić.
Otóż na WAF w dziale „Dog Tag / Erkennungsmarke Forum” znalazłem wpis Pana boch62 dotyczący zapytania o oryginalność tego właśnie nieśmiertelnika.(załącznik PS 1). Ważna jest dla mnie odpowiedź w tym wątku trzech osób.
Pierwsza z nich to wypowiedź Simon H – osoby wielce obytej w temacie nieśmiertelników (załącznik PS 2).
Druga wypowiedź jest autorstwa…. Pana boch62, który pisze ( tłumaczenie mojego autorstwa. Oryginalny wpis prezentuje załącznik - PS 2a) – „Dziękuję. Otrzymałem 2 e-maile - obie potwierdzają oryginalność tego nieśmiertelnego. Często spotykamy asymetrię czcionki liczb na nieśmiertelnej hiszpańskiej dywizji Azul.”
Trzecia odpowiedź udzielił moderator działu Dog Tag / Erkennungsmarke Forum (bezapelacyjny autorytet w dziedzinie nieśmiertelników) – załącznik PS -3. Komentuje on między innymi nieśmiertelnik, który jest moją własnością. Przetłumaczyłem tylko tekst, który dotyczy mojej blaszki a brzmi on - "Ale ten wygląda bardzo dobrze (10907). Wszystkie szczegóły wydają się pasować - asymetria cyfr, złamana litera D itp. Dla mnie oryginalna".
Przedstawiłem ( choć tak naprawdę nie musiałem) kolejne FAKTY. Teraz cierpliwie poczekajmy na odpowiedzi Pana boch62.
pozdrawiam serdecznie
Maciej (TAIPAN)
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
Kopie nieśmiertelników DRK
Pozdrawiam Przemek
- Perperuna
- Moderator
-
Starszy Szeregowy
Na allegro sprzedaje Marcin (trzykoronyPL):
https://allegrolokalnie.pl/oferta/niemiecki-niesmiertelnik-chorwacki-pulk
https://allegrolokalnie.pl/oferta/niesmiertelnik-pruski-niemiecki-opole-rpb
https://allegrolokalnie.pl/oferta/niesmiertelnik-niemiecki-pruski-pionier-elblag
https://allegrolokalnie.pl/oferta/niemiecki-niesmiertelnik-chorwacki-pulk
https://allegrolokalnie.pl/oferta/niesmiertelnik-pruski-niemiecki-opole-rpb
https://allegrolokalnie.pl/oferta/niesmiertelnik-niemiecki-pruski-pionier-elblag
- Perperuna
- Moderator
-
Starszy Szeregowy
Nowości z Allegro od germansbunker:
3 SS Ausbildungs Rgt Prag
https://allegro.pl/oferta/niesmiertelnik-ss-ausbildungs-prag-12936663979
4 SS Pz Rgt 11
https://allegro.pl/oferta/ss-panzer-regiment-pol-niesmiertelnika-12936831285
DRK z IV okręgu, którego fotkę wstawił w jednym z wcześniejszych wpisów Przemek
https://allegro.pl/oferta/niesmiertelnik-drk-freiwillige-krankenpflege-12936837807
3 SS Ausbildungs Rgt Prag
https://allegro.pl/oferta/niesmiertelnik-ss-ausbildungs-prag-12936663979
4 SS Pz Rgt 11
https://allegro.pl/oferta/ss-panzer-regiment-pol-niesmiertelnika-12936831285
DRK z IV okręgu, którego fotkę wstawił w jednym z wcześniejszych wpisów Przemek
https://allegro.pl/oferta/niesmiertelnik-drk-freiwillige-krankenpflege-12936837807
- Nazir
- Moderator
-
Sierżant
Niestety ktoś wtopi ładne pieniądze. Kiedyś na allegro było tak że jak ktoś licytował to było widać cały login więc można było napisać do potencjalnej ofiary i ją ostrzec niestety teraz nie ma takiej możliwości a szkoda. Z drugiej strony jestem ciekaw czy sprzedający nie wie że sprzedaje kopie czy celowo goni lipy.
Pozdrawiam Przemek