Fajna ciekawostka.
Jak mniemam byly to krzyze zamawiane prze rodzine zmarlego i nie bylo podzialu na klasy/Ritterkreuz.
Czy one tez byly robione na specjalne zamowienia przez producentow EK-ow, czy to wyroby warsztatow rzemieslniczych tudziez kamieniarskich.?
Cheers
Lukas
Grave Cross
- Asabye
- Kapral
- Podziękowania: 2
Re: Grave Cross
Wenn es von den Zeiten des Friedens zu lernen, ist, Sie zahlen einen hohen Preis während des Krieges.
- Bati
- Administrator
-
Sierżant
- Podziękowania: 15
Takie krzyże widziałem niejednokrotnie. Natomiast nigdy nie myślałem, że ktoś to kolekcjonuje. Widać na wszystko można znaleść amatora. Co do producentów to chyba głównie była to domena warsztatów odlewniczych i kamieniarskich.
- Bati
- Administrator
-
Sierżant
Jarku.
Niezbyt precyzyjnie to napisałem.
Widziałem takie krzyże na zdjęciach nagrobków, nawet chyba Jurek parę lat temu prezentował zdjęcja takiej płyty nagrobnej na starym forum.
W ofercie sprzedażowej równieź nie spotkałem.
Niezbyt precyzyjnie to napisałem.
Widziałem takie krzyże na zdjęciach nagrobków, nawet chyba Jurek parę lat temu prezentował zdjęcja takiej płyty nagrobnej na starym forum.
W ofercie sprzedażowej równieź nie spotkałem.
- Kosiornik
- Szeregowy
- Podziękowania: 0
Parę lat temu kupiłem taki cynkowy bodajże na Allegro za 2 dyszki o ile pamiętam, oczywiście obsmarowany jako kopia, wymieniłem go później na grupie Fb na ładny wtórnik I klasy w 900ce.
Czasem się pojawiają chwaliposty z nimi.
Czasem się pojawiają chwaliposty z nimi.
- Bati
- Administrator
-
Sierżant
Cześć Mirek.
Nie masz może przez przypadek fotek tego krzyża, bo chętnie bym zobaczył.
Nie masz może przez przypadek fotek tego krzyża, bo chętnie bym zobaczył.
- Kosiornik
- Szeregowy
- Podziękowania: 0
Nie wiem, popatrzę może gdzieś się zachowały.
Miałem też aluminiowego Hindenburga w rozmiarze takim jak odznaczenie, wydaje mi się że mógł być z jakiejś ramki, czy coś podobnego, sprzedałem, ale tu fotki są do załatwienia, bo jest u znajomego.
Miałem też aluminiowego Hindenburga w rozmiarze takim jak odznaczenie, wydaje mi się że mógł być z jakiejś ramki, czy coś podobnego, sprzedałem, ale tu fotki są do załatwienia, bo jest u znajomego.