Po japońsku

japońskie odznaki i odznaczenia

Moderator: forum-militaria

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 15

Po japońsku

Post autor: Bati »

w celu ewentualnego rozruszania tego jak do tej pory martwego działu postanowiłem zaprezentować "poboczną" ścieżkę mego zbieractwa.
Jeszcze adres strony, gdzie można zerknąć na trochę orientu.
https://asiamedals.info/forums/medal-bars-medal-ribbon-bars-and-groups-of-awards.461/
Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
Awatar użytkownika
VEB
Moderator
Moderator
Kapral
Kapral
Podziękowania: 3

Re: Po japońsku

Post autor: VEB »

Ale to ładne!!! Czasami żałuję, że się bliżej nad tym tematem nie pochyliłem. I jest to jedna z takich chwil :)
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 5

Post autor: Nazir »

Gratuluję kolekcji, też nigdy się nie interesowałem tym tematem - możesz mi powiedzieć jak to wychodzi cenowo, popyt pewnie mniejszy niż niemczyzna ale czy cenowo podobnie jak niemieckie fanty z WWII?
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Nie wiem jak to wygląda obecnie. Ostatnio "japończyk"" nawinął mi się jakieś dwa lata temu. Niemniej odznaczenia przeze mnie prezentowane nabyłem w zależności od ciężaru gatunkowego w granicach 100 - 350 zł. W porównaniu z niemieckimi to dość spora przepaść cenowa, oczywiście piszę tu o tych najpopularniejszych.
Odrębna sprawa to nadania. Moim zdaniem to dzieła sztuki same w sobie. Jak znajdę chwilę to coś tam wstawię.
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 5

Post autor: Nazir »

A powiedz mi tak z ciekawości gdzie takowe odznaczenia i nadania można nabyć są jakieś sklepy godne polecenia.
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
VEB
Moderator
Moderator
Kapral
Kapral
Podziękowania: 3

Post autor: VEB »

Czasami trafiają się na Allegro. Często z pudełkami.
Awatar użytkownika
BrunoWelt
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 4

Post autor: BrunoWelt »

Bati pisze: 06 lis 2022, 18:57 Nie wiem jak to wygląda obecnie. Ostatnio "japończyk"" nawinął mi się jakieś dwa lata temu. Niemniej odznaczenia przeze mnie prezentowane nabyłem w zależności od ciężaru gatunkowego w granicach 100 - 350 zł. W porównaniu z niemieckimi to dość spora przepaść cenowa, oczywiście piszę tu o tych najpopularniejszych.
Odrębna sprawa to nadania. Moim zdaniem to dzieła sztuki same w sobie. Jak znajdę chwilę to coś tam wstawię.
Pawle, zaciekawiłeś mnie dziełami sztuki :) Jedyne artystyczne "papiery" z kraju kwitnącej wiśni z jakimi obcowałem, to etykiety japońskich whisky :) Chętnie zobaczę nadania
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Choćby taki papierek. Wystawiony 16.01.1939 roku dla Yasumaro Niki przez Yasuro Shimojo z biura odznaczeń.
Oczywiście poddrukowany jest samo nadanie. Treść wypisana odręcznie.
Zapalniczka w lewym rogu umieszczona poglądowo dla uwidocznienia wielkości nadania. :)
Awatar użytkownika
BrunoWelt
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 4

Post autor: BrunoWelt »

Zaiste dzieło sztuki, i to całkiem sporawe. Bardzo przyjemnie się na nie patrzy, dziękuję Pawle za podzielenie się tym egzotycznym kawałkiem historii :)
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Bardzo mi miło, że mogłem pokazać kilka orientalnych drobiazgów.
W kwestii sprostowania, omyłkowo wpisałem błędne personalia - Yasuro Shimojo.
Pan nazywał się Yasumaro Shimojo. W latach 1929 - 1940 pełnił funkcję prezesa Biura Nagród i Odznaczeń.
Awatar użytkownika
Ronin09
Szeregowy
Szeregowy
Podziękowania: 0

Post autor: Ronin09 »

Piękne medale , możecie polecić jakiś katalog z medalami Japonii , inserujący temat chętnie się przyjże bliżej bo niemczyzna to już kosmos cenowy .
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

https://www.amazon.com/Orders-Medals-Japan-Associated-States/dp/1890974099
https://www.falcon-books.com/book/in-the-name-of-a-living-god/
Książki nie tak dokładne jak monografie niemieckich odznaczeń, bez opisów poszczególnych wariantów jednak na początek zupełnie wystarczające aby odnaleźć się w masie medali, orderów i odznak, a trzeba pamiętać, że Japończycy byli dość "płodni" jeśli chodzi o odznaczenia.
Awatar użytkownika
Granat
Kapral
Kapral

Post autor: Granat »

Super kolekcja. Japońskie odznaczenia to temat zupełnie mi obcy. Cieszę się ,że ktoś rozruszał temat.
Na allegro na pewno jest ktoś kto sprzedaje japońskie, dość często mi się wyświetlały oferty.
Awatar użytkownika
Ronin09
Szeregowy
Szeregowy

Post autor: Ronin09 »

Pierwszy medal zakupiony Incydent Chiński , na ebay.com są japońskie medale w fajnych cenach ale automatycznie doliczają Vat , no i cena już nie jest atrakcyjna .
Jak rozpoznać nadanie do japońskich medali czy są oryginalne ( to jest jakiś specjalny papier , jakieś znaki szczególne ) .
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Nadania japońskie to trudny i raczej nie opłacalny temat dla "kopiarzy". Pomijam sam fakt "opakowania" czyli tuby na nadanie. Papier to gruby pergamin. Drukowana jest tylko sama ramka. Cały tekst to odręczna kaligrafia, a nawet samo odznaczenie na nadaniu to też ręczna robota. Oczywiście mowa tutaj o nadaniach z okresu wojny lub wcześniejszych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Japonia”