Aukcje Allegro / OLX - odznaczenia i medale

Forum ogólne

Moderator: Bati

Awatar użytkownika
Kutrus1
Plutonowy
Plutonowy
Podziękowania: 0

Re: Aukcje Allegro / OLX - odznaczenia i medale

Post autor: Kutrus1 »

Asa IMO jest ok,tzw,,half moon " wariant
ISA również moim zdaniem dobra,,AS"w trójkącie ( przypisany do Schulze) wariant szesciożyłowy, co do PAB to jeszcze ktoś inny musi się wypowiedzieć.
Pozdrawiam, Jarek.
L3TH0
Szeregowy
Szeregowy

Post autor: L3TH0 »

Witam. Natrafiłem na Allegro na dwie ciekawe aukcje Krzyża Grunwaldu. Chciałem Was poprosić o pomoc w identyfikacji odznaczenia, wyceny, stwierdzenia oryginalności odznaczeń.

1. https://allegro.pl/oferta/krzyz-grunwaldu-ii-klasy-13214909495

2. https://allegro.pl/oferta/krzyz-grunwaldu-iii-klasy-mennica-oryginal-piekny-13214884611

Dziękuje za pomoc! Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
wolwerin
Rekrut
Rekrut

Post autor: wolwerin »

Prosiłbym również abyście zerknęli na te odznaczenie i potwierdzili czy jest dobre:

https://allegro.pl/oferta/odznaczenie-w-pudelku-3-rzesza-13236117129

Z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 15

Post autor: Bati »

wolwerin pisze: 08 lut 2023, 17:21 Prosiłbym również abyście zerknęli na te odznaczenie i potwierdzili czy jest dobre:

https://allegro.pl/oferta/odznaczenie-w-pudelku-3-rzesza-13236117129

Z góry dziękuję za pomoc :)
Wszystko gra, zarówno odznaczenie jak i pudełko. :good:
Awatar użytkownika
wolwerin
Rekrut
Rekrut

Post autor: wolwerin »

Wszystko gra, zarówno odznaczenie jak i pudełko. :good:
Dziękuję za potwierdzenie :)
Awatar użytkownika
Ronin09
Szeregowy
Szeregowy

Post autor: Ronin09 »

Awatar użytkownika
Kutrus1
Plutonowy
Plutonowy

Post autor: Kutrus1 »

IMO dobra szturmòwka produkcji S&L , aczkolwiek w kiepskim stanie.
Pozdrawiam, Jarek.
Awatar użytkownika
Ronin09
Szeregowy
Szeregowy

Ile tak realnie warta w takim stanie ?
Awatar użytkownika
BrunoWelt
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 4

Post autor: BrunoWelt »

Na to pytanie stosunkowo trudno odpowiedzieć, jeden zapłaci za nią 500 PLN, ja osobiście nie dałbym więcej niż 250 PLN. Z kartoflami czy egzemplarzami z dość skorodowanym/zjedzonym stanie problem jest taki, że potem trudno to sprzedać, bo większość kolekcjonerów raczej poszukuje odznaczeń w jak najlepszym stanie. No i zakup blachy w stanie minowym to moim skromnym zdaniem dobra lokata kapitału w tych trudnych czasach :) Wzrost cen obserwuje z roku na rok
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Ronin09
Szeregowy
Szeregowy

Wzrost cen z roku na rok a później jazda w dół , a tych trudnych czasach ludzie mają coraz mniej pieniędzy tzn. maja tyle samo tylko ceny w sklepach inne .
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 5

Post autor: Nazir »

Ronin09 pisze: 11 lut 2023, 22:10 Wzrost cen z roku na rok a później jazda w dół , a tych trudnych czasach ludzie mają coraz mniej pieniędzy tzn. maja tyle samo tylko ceny w sklepach inne .
Raczej nie zobaczysz tej jazdy w dół z cenami! prędzej zatrzymają się ale jazdy w dół nie będzie. To nie jest towar który nadal się produkuje i można wyłożyć na półki sklepowe więc jak oczekujesz tej jazdy w dół to możesz się przeliczyć 😉 Masz rację że wszystko drożeje ale Ci co mają pieniądze to raczej inwestują w rzeczy które mają jakąś stałą wartość lub tendencję do wzrostu jak np. nieruchomości ale je zawsze można dobudować przez co ceny mogą się wachać z biegiem czasu a antyki będą albo zyskiwać na cenie albo na jakiś czas się zatrzymają.
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Generalnie w ciągu ostatniej dekady to obserwuję jazdę cen w górę. Moim zdaniem nic nie wskazuje na to aby ceny choćby wróciło do okresu z przed pandemii.
Awatar użytkownika
Asabye
Kapral
Kapral
Podziękowania: 2

Post autor: Asabye »

Nie ma takiej opcji. Prosty przyklad na KM.
Miny,ktore 2-3 lata temu kosztowaly 200€,dzis chodza po 300-350.
Aux. cruiser np Juncker 700-800€,dzis ciezko wyrwac ponizej tysiaca.
Schnellboty np Schwerin w tombaku1600-1800. Dzis ponizej 2000 nie ma szans.
Niszczyciele, srednio 400€,dzisiaj 500,600 i w gore.
Takze nie ma sie co czarowac. Tanio juz bylo. A kazde ,,zdarzenie losowe,, typu pandemie, cokolwiek bedzie wykorzystane i ceny poszybuja jeszcze wyzej.
Pamietam 3 lata temu u Weitze nabylem niszczyciela Juncker. Nie wiedzial co sprzedaje. Kosztowal 400€. Do dzisiaj nie widzialem Juncker u zadnego dealera, bo to unikalna blacha. Ale zgaduje, ze ponizej 700€ nie byloby szans na takowy.
Tym bardziej, ze rynek ma to do siebie, ze tego wiecej nie bedzie. Jest to co jest, tak samo jak z antykami. Tego sie juz nie produkuje. No chyba, ze kopie.
A zeby nie bylo za latwo to jak kupujesz z poza UE to jeszcze ci doj...a clo i podatek, a przesylka lezy czasem tygodniami w UC, a to wk...a najbardziej.
Ale to dobrze, bo to dobra inwestycja moim skromnym zdaniem.
Cheers
Lukas
Wenn es von den Zeiten des Friedens zu lernen, ist, Sie zahlen einen hohen Preis während des Krieges.
Awatar użytkownika
Ronin09
Szeregowy
Szeregowy

No dobrze ale opisujecie egzemplarze rzadkie do zdobycia , a co z tanimi odznaczeniami czy dzisiaj jest sens płacić 250-300zł za czarna za rany powiedzmy w stanie do zaakceptowania albo np. 330zł za Winterschlacht im Osten , takie odznaczenia można kupić bez problemu jak to widzicie czy w przyszłości ceny tych odznaczeń pójdą w górę ich już nie produkują ale jest ich sporo .
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

W ramach odpowiedzi posłużę się takim oto przykładem:
Dawno temu nabyłem EKII 1939 z sygnaturą "65". Jest to mocno pospolite odznaczenie, które można zakupić bez zbędnej gimnastyki.
Zapłaciłem wówczas za to odznaczenie kwotę 140 zł.
Zapytam ile dzisiaj kosztuje krzyż żelazny II klasy produkcji Klein & Quenzer ?
Awatar użytkownika
Asabye
Kapral
Kapral

Ronin09 pisze: 12 lut 2023, 12:20 No dobrze ale opisujecie egzemplarze rzadkie do zdobycia , a co z tanimi odznaczeniami czy dzisiaj jest sens płacić 250-300zł za czarna za rany powiedzmy w stanie do zaakceptowania albo np. 330zł za Winterschlacht im Osten , takie odznaczenia można kupić bez problemu jak to widzicie czy w przyszłości ceny tych odznaczeń pójdą w górę ich już nie produkują ale jest ich sporo .
A czy zauwazyles zeby kiedykolwiek, jakiekolwiek odznaczenia potanialy. Nawet te najpospolitsze?
Bo ja nie.
Jedno jest pewne, taniej nie bedzie.
Cheers
Lukas
Wenn es von den Zeiten des Friedens zu lernen, ist, Sie zahlen einen hohen Preis während des Krieges.
Awatar użytkownika
Asabye
Kapral
Kapral

Bati pisze: 12 lut 2023, 12:29 W ramach odpowiedzi posłużę się takim oto przykładem:
Dawno temu nabyłem EKII 1939 z sygnaturą "65". Jest to mocno pospolite odznaczenie, które można zakupić bez zbędnej gimnastyki.
Zapłaciłem wówczas za to odznaczenie kwotę 140 zł.
Zapytam ile dzisiaj kosztuje krzyż żelazny II klasy produkcji Klein & Quenzer ?
Tyle samo.
Tylko w €🫠
Cheers
Lukas
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 5

Post autor: Nazir »

Ronin09 pisze: 12 lut 2023, 12:20 No dobrze ale opisujecie egzemplarze rzadkie do zdobycia , a co z tanimi odznaczeniami czy dzisiaj jest sens płacić 250-300zł za czarna za rany powiedzmy w stanie do zaakceptowania albo np. 330zł za Winterschlacht im Osten , takie odznaczenia można kupić bez problemu jak to widzicie czy w przyszłości ceny tych odznaczeń pójdą w górę ich już nie produkują ale jest ich sporo .
Odpowiem Ci tak - widzę że lubisz przedmioty w nieco gorszym stanie - mówisz o pospolitych odznaczeniach czy pójdą w górę - jakieś 10 lat temu było trafienie dużej ilości ostek w Poznaniu zgadnij po ile chodziły te odznaczenia? Ja te wykopki w różnych stanach jedne lepsze drugie gorsze kupowałem między 15 a 30 zł te za 30 były naprawdę w fajnym stanie. Teraz mi powiedz ile takie pospolite odznaczenie jak ostaka wykopek w bardzo dobrym stanie kosztuje. Kiedyś takie pospolite odznaczenie jak KVK Kriegsverdienstmedaille - jeszcze z 10 lat temu nie było wogóle popytu na to odznaczenie można było na bazarach za 10 zł kupić i mówię tu o stanach mint z wstążką a dziś to popularne odznaczenie chodzi od 100zl. Więc sam sobie odpowiedz na pytanie czy popularne odznaczenia będą drożeć.
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
BrunoWelt
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Moim zdaniem - ceny tańszych odznaczeń (jak czarne VWA, Ostki) nie będą szybko rosły. Jest ich sporo w obrocie i przy odpowiednio dużej podaży wzrost będzie raczej powolny. Natomiast odznaczenia droższe/rzadsze (czy nawet te bardziej porządane) poleciały w górę i ich ceny będą nadal rosły. Dzisiaj to jest doskonała lokata kapitału i jak ktoś dorwie (niezależnie jaka blaszkę -> WH, KM cz LW, czy nawet kordziki i inne militaria z okresu WW2) w doskonałym stanie to kupuje i kitra głęboko. Towar jest "mocno limitowany" i nie będzie go więcej. Za 10-20 lat ceny będą jeszcze wyższe niż dzisiaj (co do tego nie mam wątpliwości). W ten sposób taka pozycja znika z rynku i nie prędko się pojawi ponownie. Odznaczenia w stanie mint trafiać się będą coraz rzadziej, ich ceny będą wciąż rosnąć, a za nimi pójdą odznaczenia w gorszym stanie.

Pamiętam ceny sprzed 10 lat - i mojej własnej kolekcji niektóre blaszki podwoiły swoją wartość. A i słyszałem powieści nieco starszych Kolegów, którzy kupowali w niemczech EK2 a latach '70 i '80 - po 80/100 PLN/szt. Dziś nierealne...
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Michale, częściowo masz rację.
Popularne wersje VWA jak np. 4, L/56, 107 mogą drastycznie nie drożeć. Sytuacja zmienia się kiedy ktoś próbuje zgromadzić wszystkich producentów lub wszystkie warianty. Pytanie jak często możemy trafić czarne 13, 30, 95, L/12, A o 45, 71, 87 czy 124 nie wspominając. :)
Awatar użytkownika
BrunoWelt
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Zgadza się Pawle! To te rzadsze i bardziej porządane warianty są droższe (ale też zawsze były, VWA to nie mój zakątek, ale z tematów mi bliższych - choćby buntmetalowa wytłoczka ISA Meybauer - kwoty rzędu 800 EUR wyglądają astronomicznie na tle "zwyklaków" po 130-150 EUR). Chyba da się potraktować tego tematu ogólnikowo - tudzież przyjmijmy, że odznaczenia "tanie" to popularesy natłuczone w milionach sztuk podczas wojny :)
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Vlkodlak
Szeregowy
Szeregowy

Post autor: Vlkodlak »

Poproszę o pomoc, czy był zupełnie w porządku?
Podobno w książce Wernitza jest opisany taki SW. Nie mam niestety do niej dostępu...

https://allegro.pl/oferta/krzyz-zelazny-1-klasy-1914-13270166925?snapshot=MjAyMy0wMi0xOFQxOTowNjozN1o7YnV5ZXI7YzNjMWJjYjRiOTVjZjc1ZThhMmE4YzY3Zjk4Mjg2OTMyMTZiZTYzNzQwNmI1MGVhYWZlMTExMDI0ZmYyYjMxNg%3D%3D
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Moim zdaniem wszystko w porządku.
Porównałem go ze swoim i różnic nie widzę. Mocowanie szpilki, szpilka, haczyk są identyczne. Sygnatura również jest umieszczona po prawej stronie haczyka.
Awatar użytkownika
Vlkodlak
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki za podpowiedź. Czarny rdzeń krzyża też wygląda poprawnie?
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Czy poprawnie tego nie wiem :)
Natomiast pomiędzy moim, a tym z allegro różnic nie widzę.
Awatar użytkownika
Vlkodlak
Szeregowy
Szeregowy

https://woeschler-orden.de/katalog/archiv/preussen-eisernes-kreuz-1914-i-klasse-von-joh-wagner-sohn-des-bernhard-v-schweinitz

W linku powyżej znalazłem identyczny zestaw jak ten z Allegor. Rdzeń wygląda dokładnie jak rdzeń krzyża z Allegro. Autorzy z powyższego linka powołują się na książkę Wernitza -- wygląda więc na to, że krzyż z Allegro jest w 100% dobry.

Dopytywałem się o ten rdzeń, bo widziałem też inne krzyże sygnowane "WS', w których rdzenie były trochę inne. Może wytwórnia "WS' wypuszczała kilka wzorów...
Awatar użytkownika
Hexengrund
Szeregowy
Szeregowy

Post autor: Hexengrund »

Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Pytanie, nawet jeżeli to oryginał, czy warto ?
Awatar użytkownika
Ronin09
Szeregowy
Szeregowy

Hexengrund pisze: 25 lut 2023, 08:03 https://www.olx.pl/d/oferta/czaszka-pancerniakow-iii-rzesza-CID767-IDTix7j.html

Co myślicie o tej trupiej główce ?
W znanym sklepie na O , była za 150 zł , pytanie czy zdążysz kupić , mi się nie udało .
Jeżeli już jesteśmy przy tym sklepie , był tam szturm pancerny za 690 zł co prawda z ułamanym haczykiem ale skąd taka niska cena ?
Awatar użytkownika
Hexengrund
Szeregowy
Szeregowy

Zgadza się była ale w jakim stanie, cynkowa i mocno zjedzona. Alu czachy pancerniackje chodzą po około 450zł… takie czasy. U Gielsa np zestaw dwóch ładnych czaszek w przeliczeniu na pln wychodziło ponad 1200zł, na fjm44 i innych tego typu sklepach same patki to 3/4k pln ;)
Co do pancerki z Oberlanda to ja ją dorwałem :D udało się przed innymi, cena jak na dziś bardzo dobra, sporo srebrzenia cynk zjadł i brak haczyka ale ogólnie w tej cenie nie ma co wybrzydzać :) dołączy do pozostałych pancerek w kolekcji. Na sklepie był jako producent nieznany ale napisałem o id do Philippe de bocka i określił ją jako produkt Rettenmaiera - ‘Rocky’
Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
Awatar użytkownika
Ronin09
Szeregowy
Szeregowy

Awatar użytkownika
Hexengrund
Szeregowy
Szeregowy

dobry ziemniak
Awatar użytkownika
Elemeszer
Plutonowy
Plutonowy

Post autor: Elemeszer »

A tego samego sprzedającego obie za walkę wręcz?
Awatar użytkownika
BrunoWelt
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Dobry Adolf Scholze w kiepskim stanie. W temacie szpang się nie wypowiem
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Jak dla mnie obie szpangi dobre, niestety w stanie śmietnikowym. Szkoda pieniążków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Allgemeines Forum”