Mobilizacja na wypadek wojny

Miejsce na wszystkie ogólne tematy

Moderator: BrunoWelt

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ProcentAL
Rekrut
Rekrut
Podziękowania: 0

Mobilizacja na wypadek wojny

Post autor: ProcentAL »

Cześć, nie wiem gdzie i kogo o to zapytać, może ktoś z szanownych użytkowników tego forum ma jakieś informacje na temat ewentualnej mobilizacji w przypadku konfliktu zbrojnego.

Jestem mężczyzną przed 40-stką, kategoria wojskowa D (czyli na wypadek wojny mogę zostać powołany). Obecnie mam pewne problemy zdrowotne, zastanawiam się w jaki sposób mogę zostać wykorzystany jeśli doszłoby do wojny, gdyby np. nasz kraj został zaatakowany?

Zastanawiam się czy to będzie tak iż takie osoby jak ja bez żadnego doświadczenia wojskowego zostaną rzucone na front, czy raczej będziemy pracować w logistycy, na kuchni itd?
Awatar użytkownika
BrunoWelt
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 4

Re: Mobilizacja na wypadek wojny

Post autor: BrunoWelt »

Cześć ProcentAL, to trochę nie to forum - tu zajmujemy się raczej wątkiem historycznym, nie mniej - może jednak ktoś z szanownych Kolegów wie coś więcej i odpowie na Twoje pytanie
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 15

Re: Mobilizacja na wypadek wojny

Post autor: Bati »

Nie wiem czy jest sens póki co zawracać sobie tym głowę i szukać problemu na siłę.
W razie wojny poborowi z kategorią D mogą zostać skierowani generalnie wszędzie, nawet i do okopów. Dotyczy to wszystkich poza kategorią E do 60 roku życia włącznie dla szeregowych.
Jak ktoś nie chce to może odmówić, kara śmierci została zniesiona nawet w warunkach wojny. Pozostaje odsiadka z wyrokiem dziesięciu lat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział ogólny”