Odznaka za rany 1918 - typy
Moderatorzy: Bati, nordland76
- Granat
- Kapral
- Podziękowania: 0
Odznaka za rany 1918 - typy
Czy ktoś z państwa posiada zdjęcie i ewentualny opis na co zwracać uwagę przy typach/wariantach odznaczeń za rany 1918. Z tego co się orientowałem jest 5 typów.
- robson7106
- Starszy Szeregowy
- Podziękowania: 1
Re: Odznaka za rany 1918 - typy
Jeżeli to coś pomoże.
Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
- Bati
- Administrator
-
Sierżant
- Podziękowania: 15
Re: Odznaka za rany 1918 - typy
Generalnie temat imperialnych VWA jest dość trudny. Odznaczenia te były nadawane i wytwarzane w latach 1918 - 1943.
Nawet niektórzy producenci sygnowali te odznaczenia sygnaturami LDO.
Jak wiadomo była cała masa wytwórców i jeszcze więcej rodzajów zapięć. Pionowe, poziome, ukośne szpilki, do tego różnej maści i rodzaju zapięcia z nakrętkami.
Żeby było trudniej to nawet technologia malowania również była inna niż w tych odznaczeniach z lat 1940 - 1945.
Jak zaprezentowano na powyższym zdjęciu to inny awers odznaczenia powinien budzić wątpliwości. Aczkolwiek spotkałem się jakiś czas temu z odznaczeniem gdzie miecze nie kończyły się na obrysie wieńca tylko wychodziły na wieniec.
Nawet niektórzy producenci sygnowali te odznaczenia sygnaturami LDO.
Jak wiadomo była cała masa wytwórców i jeszcze więcej rodzajów zapięć. Pionowe, poziome, ukośne szpilki, do tego różnej maści i rodzaju zapięcia z nakrętkami.
Żeby było trudniej to nawet technologia malowania również była inna niż w tych odznaczeniach z lat 1940 - 1945.
Jak zaprezentowano na powyższym zdjęciu to inny awers odznaczenia powinien budzić wątpliwości. Aczkolwiek spotkałem się jakiś czas temu z odznaczeniem gdzie miecze nie kończyły się na obrysie wieńca tylko wychodziły na wieniec.