Problem z prezentacją kolekcji

Miejsce na prezentację Waszych kolekcji

Moderatorzy: BrunoWelt, Nazir

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sztokholm
Rekrut
Rekrut
Podziękowania: 1

Problem z prezentacją kolekcji

Post autor: Sztokholm »

Witam,

Od kilku dni poszukuję po internecie inspiracji do formy zaprezentowania odznaczeń z mojej kolekcji.

Ze zdjęciami i dokumentami nie było większego problemu, zamówiłem segregator i kilka różnych arkuszy z bezkwasowego polipropylenu.

Jeśli chodzi o odznaczenia, to witryny i gablotki widywałem jedynie na sklepach za wielkiej wody. W Europie czy na rynku polskim nie widzę prawie żadnego wyboru. Temu czy Aliexpress oferuje kilka rozwiązań ale z wkładką z gąbki plastikowej, na której miałbym obawy umieszczać odznaczenia.

Kolekcja nie jest jakoś przesadnie duża, ale chciałbym trzymać wszystko w jednym miejscu. I z powodu różnych rozmiarów odznaczeń nie potrafię znaleźć czegoś co pomieści wszystko.

Myślałem o witrynie na zegarki z szufladkami. Ubooty czy EKI pasowały by idealnie, tak samo tradition badge z Ubootów, ale EKII czy KVK z wstążkami już niespecjalnie. DKG jest za duży żeby zmieścił się w jakimkolwiek slocie na zegarek. Opaska Kurland jedynie zgięta, co jest dla mnie niedopuszczalne.

Może zabrnąłem w złą stronę i ktoś ma jakiś lepszy pomysł?

Będę wdzięczny za sugestie!

PS. Jak prezentujecie odznaczenia na grubych szpilach, tak żeby medal nie leżał na boku? Uboot, EK1 czy Krzyż Niemiecki..?

Michał
Awatar użytkownika
Szakals
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy
Podziękowania: 0

Re: Problem z prezentacją kolekcji

Post autor: Szakals »

Cześć.
Nie tylko Ty masz ten problem.
Osobiście nie spotkałem się z uniwersalną gablotą.
Ja kombinuję własne gabloty wspólnie i w porozumieniem z moim stolarzem/szklarzem.
Ze stojącymi witrynami nie ma problemu natomiast z wiszącymi już tak. Chodzi tu głównie o mocowanie .
Jestem na etapie przerabiania witryn / gablot lekarskich:)
Pozdr
Awatar użytkownika
Granat
Kapral
Kapral

Post autor: Granat »

Ja część kolekcji trzymam w kufrze zamawianym z internetu. Tutaj na forum był dość obszernie poruszony ten wątek. A drugą część kolekcji mam w gablocie robionej na zamówienie. Możesz umówić się e stolarzem co cię interesuję. Ten u którego ja robiłem to robi przedmioty ze starego drewna co jeszcze daje lepszy efekt. Jeżeli będziesz zainteresowany to dam ci namiar.
Awatar użytkownika
BrunoWelt
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 4

Post autor: BrunoWelt »

A ja kupiłem gablotę z IKEA, dorobiłem oświetlenie (puściłem pasek ledowy dookoła) - i niektóre fanty wrzuciłem w ów szklaną szaflotkę :) Wygląda całkiem dobrze i jest zamek na kliczyk :)

https://www.ikea.com/us/en/p/klingsbo-glass-door-cabinet-black-clear-glass-60128562/
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 5

Post autor: Nazir »

Witam! W dziale ogólnym masz temat - przechowywanie odznaczeń - zobacz tam może coś Cię zainspiruje.
https://forum-militaria.pl/viewtopic.php?t=746
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant

Szakals pisze: 08 lis 2024, 07:52 Ze stojącymi witrynami nie ma problemu natomiast z wiszącymi już tak. Chodzi tu głównie o mocowanie .
Witam! Na rynku jest wiele mocowań które można zastosować do gablot lub innych tablic - masz albo małe płaskie zawieszki albo większe do regulacji ale wtedy trzeba je zagłębić w tyle gabloty-tablicy. No chyba że chcesz podwiesić gablotę o wadze 50kg. ale też są takie do montażu wewnętrznego na boku samej witryny. Wszytko zależy od rodzaju gabloty „materiału,głębokości oraz grubości tylu gabloty jeśli by miała być zastawana zawieszka na tyle a nie na boku.
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
Szakals
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Post autor: Szakals »

Cześć.
Chodziło mi bardziej o mocowanie odznaczeń bezpośrednio do płyty gabloty bez wstawiania półeczek,
np PAB, czaszki - patki pancerniaków, zdjęcia itp, żeby wyglądało to nie tak monotonnie.
Pozdr
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant

Szakals pisze: 12 sty 2025, 22:07 Cześć.
Chodziło mi bardziej o mocowanie odznaczeń bezpośrednio do płyty gabloty bez wstawiania półeczek,
np PAB, czaszki - patki pancerniaków, zdjęcia itp, żeby wyglądało to nie tak monotonnie.
Pozdr
Tak się zastanawiam czy by się sprawdził styropian lub pianka która by była obciągnięta jakimś materiałem np. welurem danego koloru może wtedy by było łatwiej wczepić się wąsami od odznaczeń lub szpilami i innymi oryginalnymi mocowaniami odznaczeń bezpośrednio w tablicę bez dodatkowych mocowań.
Pozdrawiam Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolekcje”