Kilka pytań na temat przechowywania i początków

Krzyż żelazny

Moderatorzy: Bati, VEB

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Świeżak :))
Rekrut
Rekrut
Podziękowania: 0

Kilka pytań na temat przechowywania i początków

Post autor: Świeżak :)) »

Witam wszystkich.
Zaczynam zbierać moją małą kolekcje (zawsze chciałem taką posiadać) i mam kilka pytań dotyczących przechowywania i możliwej pielęgnacji takich odznaczeń.
Czy w ten sposób jak na zdjęciach które załączyłem mogę przechowywać EK bez problemu ?Jak coś mają plastikową "gablotkę" do zamykania.
Czy można je w jakiś sposób czyścić czy po prostu zostawić jak jest i odkurzać co najwyżej co jakiś czas.Boję się żeby nic im się nie stało z biegiem czasu.
Czy jeśli będę potrzebował identyfikacji jakiegoś krzyża mogę zwrócić się o pomoc do forumowiczów?Z tego co widziałem jest tu bardzo wielu specjalistów w dziedzinach różnych.
Na sam koniec przepraszam za wszystkie błędy interpunkcyjne ale to silniejsze ode mnie :D Btw.Wesołych spokojnych świąt!
Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 5

Re: Kilka pytań na temat przechowywania i początków

Post autor: Nazir »

Witaj! Nie jestem specjalistą od EK ale myślę że jak najbardziej możesz je w taki sposób przechowywać. Jedni trzymają w gablotach, niektórzy w specjalnych kasetkach a inni w kopertach i kartonie po butach😉 Ja bym na twoim miejscu niczym ich nie czyścił a zostawił tak jak są. Przepraszam że z takim opóźnieniem dostałeś odpowiedź ale coraz mniej czasu ludzie mają i mniej tu zaglądają. Gratuluję ładnego początku kolekcji - przyznam że krzyże zawsze robiły na mnie wrażenie ale nigdy nie pisałem w tym kierunku ponieważ musiałem określić kierunek swego hobby bo to nie tania sprawa 😉
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
Granat
Kapral
Kapral
Podziękowania: 0

Re: Kilka pytań na temat przechowywania i początków

Post autor: Granat »

Polecam przejrzeć ten temat z naszego forum.

https://forum-militaria.pl/viewtopic.php?t=746

Mi pomogło, jeśli chodzi o przechowywanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Eisernes Kreuz”