Nadanie Kriegsverdienstkreuz 1 Klasse

Moderator: VEB

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 6

Nadanie Kriegsverdienstkreuz 1 Klasse

Post autor: Nazir »

Witam! Możecie mi powiedzieć na podstawie tego zdjęcia czy owe nadanie jest oryginalne i jaka może być jego wartość bo się z takim nie spotkalem a mogę go nabyć.
Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 15

Re: Nadanie Kriegsverdienstkreuz 1 Klasse

Post autor: Bati »

Cześć Przemek.
Do tej pory widziałem tego typu nadania dla KVK II klasy bez mieczy. Oczywiście podpisy to facsimile.
Zastanawiam się trochę za co górnik Obersteiger czyli nadsztygar mógł dostać odznaczenie związane z działaniami frontowymi.
Bardziej mi tu pasuje KVK bez mieczy.
Jednak widziałem już sporo rzeczy, które wydawały się być mało oryginalne jednak po dogłębnej weryfikacji okazywały się być oryginałami. Tak więc mimo wszystko skłaniam się do oryginalności tego papierka. Dla przykładu podam przypadek trochę z innej beczki. Posiadam szpangę medalową gdzie występują dwa krzyże KVK z mieczami oraz bez. Na pierwszy rzut oka wydaje się to mało prawdopodobne jednak były takie przypadki gdzie żołnierz dostawał oba te krzyże.
Zapytam tylko bo trochę trudno mi się odnieść co wymiarów papierka, czy to format A4, bo tylko takie widziałem tego rodzaju.
Co to ceny to moim zdaniem 400,00 zł to maksymalna kwota, którą byłbym skłonny zapłacić.
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant

Cześć! Bardzo Ci dziękuję za pomoc! Nadanie jest formatu A4 i faktycznie jak przeglądałem w internecie to głównie widziałem takie badania ale II klasy. A po czym poznać że to jest do KVK z mieczami czy bez?
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 15

Post autor: Bati »

A widzisz, masz rację. Nie wiem czym się zasugerowałem, że jest to odznaczenie z mieczami.
Tutaj nie jest napisane jaki to rodzaj odznaczenie, z mieczami czy bez.
Więc tym bardziej to może być KVK bez mieczy dla pracownika cywilnego za ofiarna i przykładna pracę.
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant

Jeszcze raz Ci bardzo dziękuję bo w temacie nadań jestem całkowitym laikiem.
Pozdrawiam Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadania i dokumenty”