U-Boot może ktoś odgadnie producenta?
Moderator: Bati
- Elemeszer
- Plutonowy
- Podziękowania: 0
U-Boot może ktoś odgadnie producenta?
Może się uda? 

Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
- Bubba_Z
- Expert Forum-Militaria
-
Starszy Szeregowy
- Podziękowania: 2
Re: U-Boot może ktoś odgadnie producenta?
Zdjęcia słabe, ale wg mnie to dobry tombakowy niesygnowany Schwerin, Berlin. Tylko co mu się stało, w ognisku leżał??
Jestem przeciwnikiem czyszczenia odznaczeń, ale w tym przypadku sam bym się zastanawiał, czy go nie wypucować z tej 'patynki' 

pzdr,
Hubert
Hubert
- Asabye
- Kapral
Czesc. Tak wyglada na Schwerin, albo kiedys nim bys.
Cos ty z ta odznaka robil?
Cheers
Lukas
Cos ty z ta odznaka robil?
Cheers
Lukas
Wenn es von den Zeiten des Friedens zu lernen, ist, Sie zahlen einen hohen Preis während des Krieges.
- Elemeszer
- Plutonowy
Była schowana w starym domu. Pod kamieniem jak mi powiedziano. Razem z nią była druga. Dałem zdjęcia na innym poście. Były razem i kupiłem je od robotników. Niestety nic więcej nie przynieśli. To oryginalny ziemniak z rozwalania starego kamiennego domu w mojej okolicy. Wszyscy tu wiedzą że zbieram starocie to co jakiś czas przynoszą ..... Nic nie kombinuje i nie czyszczę bo nie chce zniszczyć. Przemysłem tylko woda.
- Elemeszer
- Plutonowy
Sorki to był post na innym forum. Wyślę foty drugiej odznaki jak będę w domu.
- Asabye
- Kapral
A co tu niszczyc w tym wypadku?Elemeszer pisze: ↑16 lut 2023, 10:43 Była schowana w starym domu. Pod kamieniem jak mi powiedziano. Razem z nią była druga. Dałem zdjęcia na innym poście. Były razem i kupiłem je od robotników. Niestety nic więcej nie przynieśli. To oryginalny ziemniak z rozwalania starego kamiennego domu w mojej okolicy. Wszyscy tu wiedzą że zbieram starocie to co jakiś czas przynoszą ..... Nic nie kombinuje i nie czyszczę bo nie chce zniszczyć. Przemysłem tylko woda.
Wiem ze zbierasz ziemniaki, niewatpliwie. Kazdy zbiera to co chce, ale ni h... nie moge zrozumiec w jakim celu. Ani tego odsprzedac, ani pochwalic, bo z calym szacunkiem ale wyglada to tragicznie. Mnie by z takimi rupieciami moja na zbity pysk wywalila. A jak bym dodal,ze jeszcze za to zaplacilem rozwod murowany.
Masz to w jakich nie wiem gablotach,skrzyniach,sejfach,szufladach. Co ty z tym potem robisz?
Bo jezeli ocalic od zapomnienia to najlepiej do muzeum.
Nie chce zeby to zabrzmialo jakkolwiek zlosliwie czy cos,absolutnie.
Po prostu nie ogarniam fenomenu ,,ziemniakow,,
Ps
W tym wypadku zawsze to Schwerin,stan agonalny ale Schwerin

Cheers
Lukas
Wenn es von den Zeiten des Friedens zu lernen, ist, Sie zahlen einen hohen Preis während des Krieges.
- Elemeszer
- Plutonowy
Sporo przedmiotów trafiło do muzeum ode mnie. Czasami potem okazywało się że nikt tego nie doceniał. I lądowały w piwnicy w wilgoci. Byłem młody... Teraz sam zbieram. Zresztą chęć posiadania zawsze była silna. Co z tym będzie? Pewnie zostawie synowi. A ziemniaki mają swój urok. Dużo przedmiotow wyciągnąłem dosłownie że śmieci, gruzowisk rozebranych domów lub kupiłem czasem w przedziwnych sytuacjach. Można powiedzieć lokalny wariat. Raz na ulicy od babci kupiłem jej łaskę z nabita blaszka z orlego gniazda ulubionej rezydencji Adolfa. Była zdumiona że daje jej pieniądze. Chciała dać mi ją za darmo tłumacząc się że to laska stara do wyrzucenia taka tylko do sklepu po ziemniaki a w domu ma lepsza. Ratuje co się da. Kupuję po giełdach przedmioty na które wiele osób nawet nie popatrzy. Czasem trafiają się skarby za niewielkie kwoty. A poza tym takie lubię. Oryginały po przejściach.
- Elemeszer
- Plutonowy
Zbieram w pudełka i przeglądam czasem. A wartość ma wszystko. Jest sporo osób chętnych nawet na destrukty. Można się zdziwić kiedy przedmiot teoretycznie pogardzany przez wszystkich ma chętnego nabywcę nawet za spore pieniądze. Na pewno widzieliście jak czasem działa allegro. Nawet ja czasem jestem zdziwiony a zbieram prawie wszystko.
- Elemeszer
- Plutonowy
Jek macie destrukty za niewielkie pieniądze proszę o fotki ....
- Dragons
- Rekrut
Zgadzam się z Łukaszem te twoje destrukty nie wiele są wart, no bo co może w takim zgniłku cieszyć? Lepiej opindol je i kup cos sensownego
- Asabye
- Kapral
Zeby nie bylo,ze ktos kolege krytykuje. Kazdy zbiera co mu sie podoba i tyle w temacie. I dobrze. Dla jednego smieci, dla drugiego skarby.
Staram sie zrozumiec fenomen ziemniaka, pozostane przy frytkach jezeli chodzi o to.
Cheers
Lukas
Staram sie zrozumiec fenomen ziemniaka, pozostane przy frytkach jezeli chodzi o to.
Cheers
Lukas
- Bubba_Z
- Expert Forum-Militaria
-
Starszy Szeregowy
Cześć Elemeszer,
Mój komentarz odnośnie stanu tego u-boota to był oczywiście żart. Jeśli to wykopek, tak jak piszesz, to jest i tak w świetnym stanie. Co do czyszczenia to jestem generalnie przeciwnikiem, poza oczywiście usunięciem brudu. Czyszcząc wykopka z takich nalotów zawsze jest ryzyko, że jak się zrobi to nieumiejętnie to będzie wyglądał jeszcze gorzej po takiej ingerencji. Ja osobiście bym go spróbował trochę podczyścić, ale jeszcze nie wiem jak bym to zrobił. Na pewno nie drucianą szczotą
może jakąś chemią? Natomiast jeśli miałbym takiego u-boota znalezionego w mojej okolicy to na pewno nic bym z nim nie robił poza umyciem wodą z mydłem miękką szczoteczką do zębów.
Mój komentarz odnośnie stanu tego u-boota to był oczywiście żart. Jeśli to wykopek, tak jak piszesz, to jest i tak w świetnym stanie. Co do czyszczenia to jestem generalnie przeciwnikiem, poza oczywiście usunięciem brudu. Czyszcząc wykopka z takich nalotów zawsze jest ryzyko, że jak się zrobi to nieumiejętnie to będzie wyglądał jeszcze gorzej po takiej ingerencji. Ja osobiście bym go spróbował trochę podczyścić, ale jeszcze nie wiem jak bym to zrobił. Na pewno nie drucianą szczotą

pzdr,
Hubert
Hubert
- Elemeszer
- Plutonowy
Dokładnie tak ja umyłem. A gust nie podlega dyskusji. Przekichane jakby wszystkim podobało się to samo. Poza tym ja nie rozumiem jak mogą się podobać odznaczenia nigdy nie noszone. Trzymane w szufladzie od nowości.... Dla mnie po prostu nie są w "pełni oryginalne". Ale to moje zdanie.
- Kleinepanzerfaust
- Starszy Szeregowy
Dzień dobry !
Chyba powoli zaczynam Cię rozumieć. Nie chodzi o stany " mint" lub podobne bo to wszyscy zbierają . Tobie chodzi o " ocalić od zapomnienia". I to jest super sprawa ,tyle że do każdego fantu fajnie by było mieć dokument. Wtedy taki "ziemniak" + dokument na nazwisko to byłby fajny kawałek historii. Mam dwa ziemniaki i oddam za przysłowiowe "piwko" , bo podoba mi się twoja pasja. Są jak na ziemniaki w dobrym stanie .
Pozdrawiam
Chyba powoli zaczynam Cię rozumieć. Nie chodzi o stany " mint" lub podobne bo to wszyscy zbierają . Tobie chodzi o " ocalić od zapomnienia". I to jest super sprawa ,tyle że do każdego fantu fajnie by było mieć dokument. Wtedy taki "ziemniak" + dokument na nazwisko to byłby fajny kawałek historii. Mam dwa ziemniaki i oddam za przysłowiowe "piwko" , bo podoba mi się twoja pasja. Są jak na ziemniaki w dobrym stanie .
Pozdrawiam
- Dragons
- Rekrut
Tylko sam zadaj sobie pytanie ile to jest warte gdybyś chciał je z spieniężyć, możliwe że za jedno odznaczenie w stanie mint wezmę więcej niż cała twoja kolekcja
- Elemeszer
- Plutonowy
Tu nie chodzi tylko o pieniądze. Raczej o zdobywanie i ratowanie. Poza tym licząc że mam około 1000 sztuk przeróżnych ziemniaków. To nawet licząc po 10 zł to i tak jest trochę kasy. A mam też swoje ulubione perełki. Jak ktoś ma do sprzedania słabe stany proszę o foty. Jak czegoś nie mam chętnie kupię. Obiecałem fotki. 2 odznaka i nabijka na laske.
- Elemeszer
- Plutonowy
Jeszcze jedna fotka...
- Elemeszer
- Plutonowy
Sorki jeszcze raz
- Asabye
- Kapral
A to ziemniaczany Minensucher DeumerElemeszer pisze: ↑17 lut 2023, 17:34 Tu nie chodzi tylko o pieniądze. Raczej o zdobywanie i ratowanie. Poza tym licząc że mam około 1000 sztuk przeróżnych ziemniaków. To nawet licząc po 10 zł to i tak jest trochę kasy. A mam też swoje ulubione perełki. Jak ktoś ma do sprzedania słabe stany proszę o foty. Jak czegoś nie mam chętnie kupię. Obiecałem fotki. 2 odznaka i nabijka na laske.
Cheers
Lukas
- Elemeszer
- Plutonowy
Dzięki. Sam nie mam talentu do szczegolow . I naprawdę podziwiam osoby ,które są w stanie przy zalewie coraz lepszych kopii stwierdzić co jest oryginałem. Nie wspominając o producencie.
- Bubba_Z
- Expert Forum-Militaria
-
Starszy Szeregowy
Tak, wygląda na tombakowego DeumeraAsabye pisze: ↑17 lut 2023, 18:11A to ziemniaczany Minensucher DeumerElemeszer pisze: ↑17 lut 2023, 17:34 Tu nie chodzi tylko o pieniądze. Raczej o zdobywanie i ratowanie. Poza tym licząc że mam około 1000 sztuk przeróżnych ziemniaków. To nawet licząc po 10 zł to i tak jest trochę kasy. A mam też swoje ulubione perełki. Jak ktoś ma do sprzedania słabe stany proszę o foty. Jak czegoś nie mam chętnie kupię. Obiecałem fotki. 2 odznaka i nabijka na laske.
Cheers
Lukas

Mój w załączeniu.
pzdr,
Hubert
Hubert