Serca dla Partii bijące...

Miejsce na prezentację Waszych kolekcji

Moderatorzy: BrunoWelt, Nazir

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
VEB
Moderator
Moderator
Kapral
Kapral
Podziękowania: 3

Serca dla Partii bijące...

Post autor: VEB »

Jako że człowiek nie może żyć tylko niemczyzną, "wzięło" mnie ostatnio na pamiątki po funkcjonariuszach Milicji i Służby Bezpieczeństwa. Póki jest to jeszcze w miarę dostępne, póki jeszcze żyją dawni właściciele takich rzeczy-uznałem, że nie warto gardzić takimi podarunkami. Szczególnie, że wiele z poniższych artefaktów ma konkretne pochodzenie. Przypisane są do konkretnego człowieka. Niektórych z nich znam lub znałem. Głównie z polowań. Myślę więc, że warto pokazać te przedmioty. Nie są to jakieś cymelia, w szczególności w porównaniu z bardzo rzadkimi eksponatami niemieckimi czy przedwojennymi polskimi. Ale w powiązaniu z właścicielami tworzą pewien klimat.

Na sam początek bardzo skromny, daleko niekompletny, zbiorek (choć numerowana odznaka "X lat w służbie narodu" wraz z legitymacją i zawartym w niej tym samym numerem są bardzo rzadkie i były nadawane tylko funkcjonariuszom UB; nie należy ich mylić z popularnymi i powszechnie spotykanymi legitymacjami do tych odznak nadawanych później przez MSW i nie posiadających rubryki "Nr odz........") . Ale za to właściciel ciekawy, z ogromnym workiem zawodowych doświadczeń...

Płk Jan Gorzelańczyk (ur. 13 stycznia 1926, zm. 17 sierpnia 2013) – w Bezpieczeństwie od 1945 r., następnie dyplomata na etacie niejawnym, ambasador PRL w Malezji (1985–1990). Przez 32 lata był funkcjonariuszem Departamentu I MSW (wywiadu cywilnego). Podczas wypełniania oficjalnych funkcji dyplomatycznych na placówkach zagranicznych był jednocześnie rezydentem wywiadu. W 1951 ukończył sześciomiesięczny kurs aktywu kierowniczego MBP, a w latach 1957–1958 dwuletnią Szkołę Departamentu I MSW. W latach 1976–1979 był zastępcą komendanta Ośrodka Kształcenia Kadr Wywiadu MSW w Starych Kiejkutach oraz kierownikiem cyklu nauk operacyjnych w tym ośrodku.
Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 15

Re: Serca dla Partii bijące...

Post autor: Bati »

No nie wiem czy przypadkiem nie popełniłeś właśnie strasznego świętokradztwa pokazując takie rzeczy. Prawdopodobnie będziesz musiał co najmniej udać się do spowiedzi na klęczkach bo niewypada w kraju prawdziwych patriotów i katolików chwalić się taką komuszą falerystyką. Tfu !
Awatar użytkownika
VEB
Moderator
Moderator
Kapral
Kapral

Drogi Pawle!
Oczywiście, rozumiem sarkazm, ale gdybyśmy mieli chodzić na pokuty z powodu naszych falerów, to ja mógłbym się spokojnie znaleźć na samym końcu tej sztafety :D Ale to dopiero początek. Na dniach wstawię pamiątki po naczelniku Wydziału IV (nomen omen od spraw m.in. pielgrzymek :) ) wojewódzkiej SB. W kolejce jeszcze kapitan z Wydziału Śledczego katowickiego WUSW oraz szef sztabu ZOMO z Katowic :D
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 15

Post autor: Bati »

Pawle po takiej galerii to spowiedź co najmniej w Toruniu, bo Jędraszewski to za niska szarża.
Zapodawaj, bo to przecież też nasza historia, mimo tego, że niezbyt popularna w kręgach prawdziwych patriotów.
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 5

Post autor: Nazir »

Gratuluję! Sam kiedyś o takim profilu kolekcji myślałem, ba nawet zacząłem od nakryć głowy ale później zdałem sobie sprawę że mam za mało miejsca i pozostałem przy mniejszych gabarytach 😉
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
VEB
Moderator
Moderator
Kapral
Kapral

Niestety, Przemku, trafiłeś w sedno problemu. Miejsce to "towar" bardzo deficytowy. Bardzo!!! :)
Awatar użytkownika
Asabye
Kapral
Kapral
Podziękowania: 2

Post autor: Asabye »

Nie chce spamowac, i nic do tematu nie wnosic. Najwyzej dostane ostrzezenie od admina, ale nie moglem sie powstrzymac.

Pawel ,,Ty nam dajesz niezlomna wiare,,😀

https://youtu.be/5AfVM8nVBZE

Cheers
Lukas
Wenn es von den Zeiten des Friedens zu lernen, ist, Sie zahlen einen hohen Preis während des Krieges.
Awatar użytkownika
VEB
Moderator
Moderator
Kapral
Kapral

Asabye pisze: 02 lis 2022, 19:44 Pawel ,,Ty nam dajesz niezlomna wiare,,😀
Mniemam, że takie przypuszczenie spowodowane jest tytułem wątku :) Użyłem go niejako przewrotnie, coś na zasadzie "negacji negacji", że posłużę się dialektyką marksistowską :D Z jednej strony słowa te można znaleźć w jednym z wierszy* zamieszczonym w wydanej w 1954 r. antologii poezji pt. "Wiersze i pieśni poświęcone pracownikom bezpieczeństwa" (do użytku wewnętrznego! :) ). Tak, tak! Było takie wydawnicze curiosum (zamieszczam, bo jak najbardziej zgodne z tematem)! Wśród bibliofilów uchodzące za niebywały rarytas kolekcjonerski!

Z drugiej strony, to tytuł jednej z wystaw IPN pt. "Twarze bezpieki".

*) Przytaczam:

Za Twą miłość ogromną do ludzi
I Twych nocy bezsennych niepokój
Za Twą troskę o dzień nasz powszedni
I walkę codzienną o pokój.
Za Twe serce dla Partii bijące
Ściskam Twą dłoń uzbrojoną
I słowa przesyłam gorące.

Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolekcje”